← Terug naar nieuwsoverzicht

Bouwverlof voorbij? Hou grote kuis, versterk de teamgeest én optimaliseer uw bedrijfsprocessen

In mijn vorige blog las u hoe u kon ontsnappen aan de bouwverlofmanie en de traditionele calculatiegekte die de bouwsector begin juli elk jaar opnieuw in zijn greep houdt. Mijn tips gevolgd? Dan bent u ontspannen aan uw vakantie begonnen en weer helemaal klaar om erin te vliegen.

Boordevol energie

De ervaring leert mij dat de eerste weken na het bouwverlof relatief rustig zijn, zeker voor een calculator. Dat biedt u de kans om de teamgeest te versterken én uw bedrijfsprocessen te optimaliseren. Want iedereen is weer op post en zit boordevol energie. Maak daar dus handig gebruik van.

Hou grote kuis

Een opgeruimde en propere werkomgeving speelt een belangrijk rol in de goede werking van uw bedrijfsprocessen en de arbeidsvreugde van uw medewerkers. Benut dus die kalmere periode door uw mensen een grote kuis te laten houden. Laat iedereen met een kritische blik en stoffer door zijn kasten en lades gaan, en gooi weg wat overbodig en niet recycleerbaar is. Schenk materialen of producten die u niet meer gebruikt aan een goed doel of introduceer ze in de circulaire economie.

Betere teamgeest

Het resultaat van die actie is niet alleen een aangenamere werkomgeving, maar ook een betere teamgeest. Want samen een werkplaats ‘uitmesten’ creëert een band en laat uw medewerkers toe om elkaar op een andere manier te leren kennen.

Officieuze opleidingen

De ‘na het bouwverlof’-periode is ook een uitgelezen moment om officieuze interne opleidingen te organiseren. Laat uw collega’s – calculators inclusief – enkele uren per dag met elkaar doorbrengen om de inhoud en uitdagingen van elkaars job beter te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. Waak er wel over dat het geen klaagsessie wordt die vooral op de problemen focust.

Voorstellen delen

Een kalmere periode heeft een positief effect op de creativiteit en laat u en uw medewerkers toe om wat afstand te nemen. Stimuleer uw medewerkers daarom in de weken na het bouwverlof om met voorstellen te komen om de samenwerking te verbeteren en de processen te vereenvoudigen of optimaliseren. En beloon hen voor hun voorstellen door hen uit te nodigen voor een lunch & learn. Dan kunnen ze in een ontspannen sfeer hun voorstellen delen met hun collega’s.

Uw calculator beschikt over de nodige vaardigheden om in al deze initiatieven een voortrekkersrol te vervullen. Aarzel dan ook niet om hem daarvoor in te schakelen!

Print Friendly, PDF & Email
aamelioBouwverlof voorbij? Hou grote kuis, versterk de teamgeest én optimaliseer uw bedrijfsprocessen