← Terug naar nieuwsoverzicht

De calculator is een bedreigde soort!

AAmelio Calculatie

 

AAmelio Calculatie

Calculatie is een vak apart. Eentje dat niet zoveel mensen helemaal in de vingers hebben, zo blijkt. Is uw bedrijf al een tijdje op zoek naar een goede calculator? Wel, u bent dus niet de enige … Ik verdiepte me in de oorzaken van de calculatorenschaarste en schreef er deze blog over, de eerste in een reeks over calculatie.

Niet alleen cijferwerk

Calculatiewerk omvat véél meer dan berekeningen maken. Een goede calculator in de bouwsector is van veel markten thuis. Hij koppelt knowhow en ervaring aan affiniteit met het bedrijfsleven, een out of the box mentaliteit en een analytische geest. Bovendien onderscheidt hij zich door zijn vergaande flexibiliteit en ongeëvenaarde oog voor detail.

Het is dus niet verwonderlijk dat een calculator voor de bouw in 2018 een bedreigde soort is. Het beroep is meer dan ooit een knelpuntberoep. Ik deel de komende weken graag mijn inzichten met u. En kijk er tegelijk naar uit om úw mening te horen.

Calculator gezocht!

De zoekopdracht ‘calculator gezocht’ was het afgelopen jaar heel populair in Vlaanderen. Van februari 2017 tot januari 2018 ontving de VDAB maar liefst 765 vacatures voor calculatoren in de bouw. Een nooit gezien aantal! Daarvan stonden er op het einde van januari 2018 nog 177 open. In elk provincie is de behoefte aan calculatoren groot. Antwerpen spant de kroon, maar ook in de andere Vlaamse provincies zijn onmiddellijk inzetbare calculatoren gewild.

Probleem verplaatst

Aan inspanningen om de vacatures in te vullen is er nochtans geen gebrek. Sectororganisaties, de VDAB, selectiekantoren, interimkantoren en bedrijven gebruiken alle mogelijke kanalen om geschikte kandidaten te vinden. Maar de vraag is veel groter dan het aanbod. De trend om calculatoren weg te kopen, wordt almaar populairder. Dat lost het probleem natuurlijk niet op, het verplaatst het gewoon van het ene naar het andere bedrijf.

Ervaringen delen

Als ondernemer die actief is in de bouw, wist u natuurlijk al dat het geen gemakkelijke opdracht is om een goede, ervaren en betrouwbare calculator te vinden. Dat hebt u waarschijnlijk al in de praktijk mogen ervaren. Daarom roepen wij u graag op om uw ervaringen met ons te delen. Concreet zouden wij graag een antwoord van u krijgen op drie vragen:

  1. Welke stappen onderneemt u om een calculator te vinden?
  2. Hoe overbrugt u de periode tot uw vacature voor een calculator ingevuld is?
  3. Wat is uw aanpak als u de perfecte calculator gevonden hebt?

Laat het ons zeker weten. We kijken ernaar uit om uw mening te horen!

Print Friendly, PDF & Email
aamelioDe calculator is een bedreigde soort!