← Terug naar nieuwsoverzicht

De restauratie van de Blondeswinning: een echte calculatie-uitdaging!

Een van de leukste aspecten van mijn job als freelance calculator? Ik ben betrokken bij de uiteenlopendste projecten. Zo mocht ik als calculator voor Schrijnwerkerij en Dakwerken Baeten meewerken aan de restauratie van de Blondeswinning in Bilzen. Een heel tof en vooral uitdagend project, waarbij ik al mijn calculatietalent kon benutten.

Renovatie van een geklasseerd monument

De Blondeswinning is een grote geklasseerde vierkanthoeve uit 1243 die helemaal in verval geraakt was. Sinds dit jaar zijn er acht sociale woningen én een ontmoetingscentrum in ondergebracht. De hoofdaannemer van het restauratieproject was Bouw en Interieur Gebr. Janssen. En die vertrouwde voor de renovatie van de daken en de zichtbare dakconstructie aan de binnenkant op de ervaring en expertise van Baeten.

Authentiek uitzicht, hedendaagse normen

De realisatie en calculatie waren allesbehalve eenvoudig. Het was belangrijk om de authenticiteit van de beschermde vierkanthoeve te bewaren en er tegelijkertijd voor te zorgen dat het gebouw voldeed aan de huidige normen voor isolatie en akoestiek. Gewoon om het even welke leverancier bellen en thermisch en akoestisch isolerende materialen bestellen kon dus niet, want ik moest ook rekening houden met de maakbaarheid, de marges en het budget.

Alles uit de kast

Vooral het akoestische gedeelte was een uitdaging. De zoektocht naar materialen binnen het budget die aan alle eisen voldeden, was niet vanzelfsprekend. Ik moest bij verschillende leveranciers technische informatie opvragen, bestuderen en vergelijken. Daarna moest ik de juiste combinatie samenstellen en ervoor zorgen dat de bouwheer, de architect én de aannemer hun goedkeuring gaven.

Meer dan cijfers

Dit project toont aan dat een calculator veel meer moet doen en kunnen dan goed rekenen. Als je een pure cijfernerd bent, kun je zulke opdrachten niet tot een goed einde brengen. Je moet ook de nodige communicatievaardigheden hebben om iedereen op één lijn te krijgen én over organisatorische vaardigheden beschikken om tal van deadlines te halen. En net die diversiteit maakt mijn job zo boeiend! Ik zou met niemand willen ruilen.

Benieuwd naar het resultaat? Bekijk dan het verslag van tvl over de restauratie van de Blondeswinning.

Meer lezen over het knelpuntberoep van calculator? Ontdek dan zeker de blogreeks die ik daarover schreef:

 

Foto:  Karolien Coenen
Print Friendly, PDF & Email
aamelioDe restauratie van de Blondeswinning: een echte calculatie-uitdaging!