← Terug naar nieuwsoverzicht

Een calculatie maken: vier fundamenten bij calculatie voor de bouw

Aamelio Patrick

 

Aannemers vragen mij weleens wat het geheim is van een goede calculatie maken. Want ik krijg vaak van mijn opdrachtgevers te horen dat het lijkt alsof het mij geen enkele moeite kost om zo’n calculatie te realiseren. En inderdaad, door mijn jarenlange ervaring en expertise ken ik natuurlijk het klappen van de zweep. Maar in tegenstelling tot wat u misschien denkt, heb ik geen toverformule om calculaties te maken. Wel vier stevige fundamenten: maatwerk, mondigheid, trouw en tools.


Maatwerk
De offerte leveren die uw klant verwacht, is de eerste stap om een aanbesteding te winnen. Ik zie heel vaak offertes die niet zijn aangepast aan het lastenboek. Dient u zo’n aanbesteding in? Dan hebt u op voorhand verloren. Een goede aanbesteding biedt een antwoord op de vragen van uw klant. Bereid uw offerte dus grondig voor en lever een offerte op maat.

Mondigheid
Om maatwerk te bieden, moet u een staaltje mondigheid aan de dag leggen. U moet namelijk over volledige en correcte informatie beschikken. Is er iets niet duidelijk? Neem dan contact op met uw klant of leverancier en stel uw vragen.

Trouw
Krijgt u te horen dat u te duur bent? Gooi dan niet meteen uw aanpak overboord, maar blijf trouw aan uw calculatiefilosofie. Want u maakt juiste calculaties en levert kwaliteit tegen een rechtvaardige prijs. Zakt u met uw prijs? Dan haalt u misschien wel het project binnen, maar hebt u waarschijnlijk geen marge meer. En niemand werkt graag voor niets.

Tools
Een goede calculatie maken, begint met een goed calculatieprogramma. De meeste programma’s zijn weinig gebruiksvriendelijk en niet aanpasbaar aan uw individuele behoeften. Daarom heb ik zelf een calculatieprogramma ontwikkeld. Het is een handige tool die mij snel een gedetailleerd overzicht van elke post geeft en mij toelaat om probleemloos te waken over de rentabiliteit van elk project. Een luxe. Want een goed calculatieprogramma is een essentiële tool voor elke aanbesteding!

Calculatiehulp nodig? Ontdek AAmelio Calculator.

Print Friendly, PDF & Email
aamelioEen calculatie maken: vier fundamenten bij calculatie voor de bouw