← Terug naar nieuwsoverzicht

Het werk van een facility manager stopt bijna nooit

Hebt u de vijf tips uit mijn vorige blog netjes in de praktijk gebracht? Dan bent u helemaal klaar om de zomer in te duiken. Dat betekent niet dat u rustig achterover kunt leunen. Want het werk van een facility manager is bijna nooit gedaan!

Geen werk op vakantie

Bijna nooit? Ja. Want ook in de vakantieperiode hebt u als facility manager heel wat om handen. U moet ervoor zorgen dat alles netjes gepland is en lean en mean georganiseerd is. Toch als u zeker wilt zijn dat u geen werktelefoontjes krijgt wanneer u op een strand ligt te genieten van de zon, in de ongerepte natuur wandelt, of cultuur opsnuift in een mooie stad.

Geen enkele activiteit

Het lot van een facility manager? Alleen als uw bedrijf een systeem van collectief verlof hanteert waarbij er geen enkele bedrijvigheid is, kunt u zonder extra professionele voorbereidingen rustig op vakantie vertrekken. In elk ander geval zult u zeker aan de slag moeten.

Collectief verlof = onderhoudstijd

Maar … collectief verlof geldt vaak niet voor een facility manager. Want de productie ligt stil en dat is de ideale gelegenheid om uw machinepark te onderhouden, te verhuizen, om te bouwen of aan te passen. Het goede nieuws? U kunt deze taak tot in de puntjes voorbereiden zodat u zelf niet aanwezig hoeft te zijn, of uitbesteden aan een externe partner.

Maak uzelf misbaar

Iedereen heeft natuurlijk recht op vakantie. Maar de continuïteit van het bedrijf moet het hele jaar door verzekerd zijn als er geen periode van collectief verlof is. En dan zijn twee zaken heel erg belangrijk.

  1. Een goede vakantieplanning

Zorg dat u een duidelijk overzicht hebt van wie wanneer met vakantie is. Stel een verantwoordelijke aan om u te vervangen tijdens uw verlofperiode, en maak een escalatiematrix. Dan is het duidelijk wie voor welk dringend probleem de beslissingnemer is. Zo maakt u uzelf misbaar.

  1. Maak een facility planning tool

Een facility planning tool geeft u gemoedsrust en de volledige controle. U bent zeker dat alle activiteiten op tijd uitgevoerd worden. Gaat u met vakantie? Controleer dan nog even de correctheid en volledigheid van uw tool, en deel hem met de mensen die u vervangen. Hebt u nog geen facility planning tool? Ga dan onmiddellijk aan de slag met mijn tips. U kunt voor uw vakantie nog een tool maken, specifiek voor deze weken, om zo zorgeloos aan uw verlof te beginnen.

Hebt u geen tijd meer om een facility planning tool te maken? Of hebt u behoefte aan een externe facility manager die u ad hoc hulp kan bieden? Neem dan gerust contact met mij op.

Print Friendly, PDF & Email
aamelioHet werk van een facility manager stopt bijna nooit