← Terug naar nieuwsoverzicht

De valkuilen van nacalculeren

Kurt Marechal Aamelio

Kurt Marechal Aamelio

Uw projecten onderwerpen aan een grondige nacalculatie? Zeker doen! Want zo ontdekt u of een project winstgevend was of niet. En krijgt u waardevolle informatie om eventuele verliesposten bij een volgende voorcalculatie weg te werken. Projecten grondig nacalculeren is een must voor elk bedrijf!

 

Nacalculeren? Dan hebt u data nodig!

Om te kunnen meten en weten hebt u data nodig. Het is dus belangrijk dat u nauwgezet alle directe en indirecte kosten registreert die u bij de uitvoering van een project maakt. Daarbij is het essentieel dat u rekening houdt met een aantal veelvoorkomende valkuilen.

  • Nacalculeren valkuil 1: een onoverzichtelijke registratie

Een fout die ondernemers vaak begaan? Ze maken geen onderscheid tussen de kosten die vallen onder materiaal, materieel en werktijd. Ze tellen gewoon hun kosten op om tot een eindbedrag te komen. Het resultaat? Wanneer tijdens het nacalculeren blijkt dat een project verlieslatend is, kunnen ze de reden moeilijk achterhalen. Zorg dus altijd voor een overzichtelijk registratie.

  • Nacalculeren valkuil 2: indirecte werkingskosten

Ondernemers hebben het druk. Ze hebben dus geen tijd om de indirecte kosten – die minder duidelijk of zichtbaar zijn – in rekening te brengen. Het gevolg? Ze draaien zelf helemaal op voor die kosten. Mijn advies? Ken bij de nacalculatie altijd procentuele werkingskosten toe aan een project.

  • Nacalculeren valkuil 3: indirecte materiaalkosten

Het merendeel van de materiaalkosten is heel duidelijk. Een pallet stenen, een zak cement of een stalen profiel heeft een precieze aankoop- en verkoopprijs. Voor sommige kleinere verbruiksmaterialen zoals nagels, schroeven of lijm, is het moeilijker om het precieze aantal – en dus de precieze kosten – vast te stellen. Het gevolg? Vaak worden deze indirecte materiaalkosten vergeten. De oplossing? Tel standaard een percentage indirecte materiaalkosten bij uw nacalculatie.

  • Nacalculeren valkuil 4: indirecte materieelkosten

Moet u voor de uitvoering van een project een kraan huren? Dan zijn de kosten heel duidelijk. Dat is anders wanneer u voor langere tijd en voor meer projecten bijvoorbeeld een vrachtwagen huurt. Om de daadwerkelijke totaalkosten van een project te kennen, moet u dan de huurkosten van die vrachtwagen verdelen over de verschillende projecten en procentueel toewijzen aan elk project.

Vermijdt u deze valkuilen tijdens het nacalculeren? Dan zal uw berekening accuraat en betrouwbaar zijn.

Hebt u geen tijd voor een uitvoerige nacalculatie van uw projecten? Kies dan voor de expertise in nacalculeren van AAmelio. Neem vrijblijvend contact met mij op.

Print Friendly, PDF & Email
aamelioDe valkuilen van nacalculeren