← Terug naar nieuwsoverzicht

Natuurlijk is calculator een knelpuntberoep!

Calculator is het mooiste beroep ter wereld! Toegegeven, ik ben als gedreven calculator bevooroordeeld, maar dat is nu eenmaal hoe ik erover denk. Helaas delen almaar minder mensen mijn mening. In mijn vorige blog kon u lezen dat calculatoren zo stilaan een bedreigde soort aan het worden zijn. Vandaag vertel ik u graag hoe dat komt. Waarom is calculator tegenwoordig een knelpuntberoep? En wat kunnen we daaraan veranderen?

Een calculator vinden begint met … realistische verwachtingen

Om een job goed te kunnen uitoefenen zijn er een aantal vaardigheden nodig. En voor de ene job is de lijst van competenties al wat langer dan de andere. Dat is normaal. Zolang de verwachtingen maar realistisch zijn, is er geen probleem. Maar daar wringt nu net het schoentje als het gaat over calculatoren.

 

Dat calculatoren meer moeten doen dan berekeningen maken, is maar goed ook. Want onze job zou behoorlijk eenzijdig en saai zijn als we alleen maar moesten rekenen. Werkgevers vragen – terecht – veel meer dan cijferwerk van een calculator. En ik ben ervaren genoeg om te weten dat dat altijd zo geweest is. Maar tegenwoordig is het verwachtingspatroon van bedrijven stilaan onrealistisch geworden …

39 (!) competenties gevraagd in 1 persoon

Onderzoek van Cevora toont aan dat ondernemingen verwachten dat een calculator 39 competenties heeft of ze beheerst binnen het jaar na zijn indiensttreding. 39! Probeer daar maar eens aan te voldoen. Dan is het eigenlijk niet verwonderlijk dat calculator een knelpuntberoep is.

De moedige zielen die zich toch aan het calculatorenavontuur wagen, haken vaak snel af. De reden? De omstandigheden en de situatie waarin ze hun job moeten uitoefenen. Ze krijgen te maken met:

  • een gebrek aan gestandaardiseerde meetstaten in de sector
  • niet-geoptimaliseerde bedrijfsprocessen
  • versnipperde informatie
  • weinig gebruiksvriendelijke of minderwaardige calculatiesoftware (als die al aanwezig is)
  • beperkte ICT-ondersteuning
  • hoge werkdruk
  • zeer strakke deadlines

Je moet al sterk in je schoenen staan om – zeker als beginnende calculator – je taak in die omstandigheden tot een goed einde te brengen.

Meer realisme en meer opleiding, a.u.b.

Het probleem begrijpen is niet moeilijk. En in dit geval is het probleem oplossen ook geen loodzware opgave. Het enige wat er nodig is om calculator van zijn status knelpuntberoep te verlossen, is een grote dosis realisme en meer opleiding. Dat klinkt simpel, niet? Wel, dat is het ook. Als ancien mag ik dat zeggen. 😉

Ik ben er dus van overtuigd dat werkgevers hun verwachtingspatroon moeten bijstellen én het takenpakket van calculatoren moeten herbekijken. Zo zullen die minder uiteenlopende competenties nodig hebben om hun job goed te doen. Aanvullend zouden de overheid en de onderwijsinstellingen meer tijd en geld moeten investeren in de opleiding van calculatoren. Zodat die beter voorbereid de arbeidsmarkt betreden. En bedrijven dus gemakkelijker de juiste calculator vinden voor hun bedrijf. Win-winsituatie!

Hebt u nog ideeën om calculator van de lijst van knelpuntberoepen te halen? Dan hoor ik die heel graag!

Print Friendly, PDF & Email
aamelioNatuurlijk is calculator een knelpuntberoep!