← Terug naar nieuwsoverzicht

Zet als facilitymanager uw medewerkers letterlijk in beweging

Sporten en bewegen is gezond. Het geeft u energie, vermindert uw stressniveau en werkt motiverend. U moet dus al een heel goede reden hebben om het niet te doen. En jammer maar helaas, die hebt u. Want sporten kost … tijd.

Energieverslindende ratrace

Of u nu fulltime of parttime werkt, huishoudelijke hulp hebt, of de taken netjes verdeelt tussen de leden van uw gezin: op de een of andere manier hebt u altijd tijd te kort. Bovendien is die ratrace waarin u zit enorm energieverslindend. Dat gebrek aan tijd én energie maakt dat er ondanks uw goede intenties van sporten en bewegen vaak weinig in huis komt.

Als facilitymanager in de driver’s seat

Is het belangrijk dat u dat weet als facilitymanager? Ja. Want u zit in de driver’s seat en hebt de mogelijkheid om uw medewerkers letterlijk in beweging te zetten en hen te motiveren om hun voornemen om te bewegen en te sporten waar te maken. En dat kan op verschillende manieren. Maar één ding is zeker: het is uw taak om de manieren die uw bedrijf kiest, te faciliteren.

Budgetvriendelijke maatregelen

U hoeft heus geen groot budget te voorzien om uw medewerkers te laten bewegen. U kunt ook kleine, goedkope maatregelen nemen, zoals:

  • statafels en stabureaus installeren
  • drankautomaten centraliseren
  • liftgebruik ontmoedigen
  • kookcursussen of trainingen over beweging organiseren

En denk ook eens aan een collectief sportevent als teambuilding.

Duurdere oplossingen

U kunt natuurlijk nog verder gaan en uw medewerkers bijvoorbeeld een gratis fitnessabonnement aanbieden of een inhouse fitness- of sportzaal installeren. Maar dan moet u goed afwegen of de kosten opwegen tegen de baten. Doe vooraf zeker een rondvraag naar de interesse en gebruiksfrequentie. Of overweeg om elke medewerker een vast budget toe te kennen dat hij/zij kan besteden aan sport en beweging (bijvoorbeeld een fitness- of zwemabonnement kopen).

Infrastructuuraanpassingen

Als u mensen in beweging wilt krijgen, is het belangrijk dat u de nodige infrastructuur voorziet. Het is niet aangenaam om met een (elektrische) bedrijfsfiets naar het werk te rijden of om ’s middags met een aantal collega’s te joggen als er geen douche of kleedkamer is. Hebben uw medewerkers interesse om dat te doen? Doe dan de nodige infrastructuuraanpassingen. Maar denk ook dan goed na of die aanpassingen een voldoende grote meerwaarde bieden.

Meten is weten

Welke initiatieven u als bedrijf ook neemt, informeer u altijd goed over uw verantwoordelijkheden en sluit de nodige verzekeringen af. En meet het effect van wat u doet. Want alles heeft een prijskaartje. Als u goed meet – via de toekenning van sportcredits aan uw medewerkers bijvoorbeeld – kunt u uw aanbod (bij)sturen of verbeteren als dat nodig is.

Afspraak met beloning

Kortom: als facilitymanager kunt u uw medewerkers meer toegang geven tot sport- en beweegopportuniteiten. Maar het is tegelijk heel belangrijk dat u hen laat inzien dat sporten en bewegen een afspraak is met henzelf. Met als beloning meer energie, een beter gevoel en een goede gezondheid.

Hebt u een vraag over facilitymanagement? Of bent u op zoek naar een freelance facilitymanager? Neem dan gerust contact met mij op.

Print Friendly, PDF & Email
aamelioZet als facilitymanager uw medewerkers letterlijk in beweging